Jeg lovte oppskrift på dette brødet sist uke, så jeg fikk mamma til å gå gjennom bakeprosessen med meg. Oppskrifta har hun fått av arbeidsgiveren sin på Økomat i Levanger, og alle ingrediensene vi har brukt kommer fra samme butikk. Du kan selvfølgelig bruke råvarer du får kjøpt i vanlige dagligvarebutikker, men dette blir iallefall et 100% økologisk brød med bare naturlige råvarer.

I motsetning til mange av brødene du får kjøpt i butikken, er dette fullpakket med næringsstoffer. I tillegg til fullkornsmel inneholder denne oppskrifta ulike typer frø, nøtter og kjerner som tilfører ekstra proteiner og sunne fettsyrer, samt vitaminer og mineraler. Brødet bidrar bl.a med omega-3, jern, zink, kalium, magnesium, E-vitamin og folat. Ikke minst gir nøttene, frøene og rosinene en ekstra god og fyldig smak.



Dette er en kalddeig som settes kvelden i forveien. Jeg tenkte derfor å gå gjennom oppskrifta og prosessen steg for steg med dere.

Du trenger:

  • 1 kg sammalt speltmel
  • 1 kg speltmel (kan byttes ut med sammalt om du ønsker brødet 100% grovt. Smaker like godt!)
  • ca. 300g lettkokte havregryn
  • 2dl sesamfrø
  • 2dl linfrø
  • 2dl hakkede cashewnøtter
  • 1dl gresskarkjerner
  • 1dl solsikkefrø
  • 2-3ts salt
  • 1dl rosiner
  • 1pk gjær
  • 2 liter vann

1. Alle tørrvarene måles/veies opp og blandes i en ekstra stor bolle, men sett av ca. 1/2 pose av melet til utbakingen:

2. Tilsett vann og elt godt sammen med ei tresleiv. Alternativt kan du bruke kjøkkenmaskin for å spare armene:

Deigen skal være seig og henge godt sammen når den er klar til å settes til heving:

3. La deigen stå til heving over natta før du fortsetter utbakingen neste morgen. Da skal deigen ha hevet litt og henge enda bedre sammen:

4. Deigen er klissete, så strø godt med mel utover bordet før du begynner utbakingen:


(legg merke til linselusa nede til høyre, hun kjente nok lukta av mat)

5. Del deigen i fire deler og arbeid godt med stykkene. Du kan med fordel bruke en stekespade e.l redskap for å unngå at deigen klistrer seg til bordet. Bruk resten av melet mens du knar:

6. Rull delene til lange pølser og legg de side om side i en stor form. Pensle gjerne med litt olje eller smør mellom hvert brød for å lettere dele de fra hverandre etter steking. Skal du bake færre brød kan du selvfølgelig godt bruke vanlige brødformer. Topp gjerne med litt ekstra havregryn for syns skyld:



7. La brødene etterheve under et kjøkkenhåndkle i en liten time før du setter de i ovnen. Stek på 180-190 grader i 70-75 min på over- og undervarme. Om brødene begynner å bli brune på toppen kan du legge et bakepapir over de resten av steketiden.


La brødene avkjøle seg litt før du nyter de med den beste samvittighet. Dette resulterte iallefall i en meget god søndagsbrunsj ute i sola her i huset!

 

Monika

Skrevet: 31.08.2014  //  Kl.17:44
Namnam, suksess! :D

Greta Oldfield

Skrevet: 31.08.2014  //  Kl.19:47
Åå herlig! Elsker hjemmelagde grovbrød. Økologisk setter definitivt prikken over i-en :D

Andrea

Skrevet: 31.08.2014  //  Kl.21:22
Monika: Yes :D

Andrea

Skrevet: 31.08.2014  //  Kl.21:23
Greta Oldfield: Har blitt veldig glad i dette brødet selv! Kjempesunt og kjempegodt, blir ikke stort bedre enn som så :)

Lovelylillers sunne oppskrifter

Skrevet: 31.08.2014  //  Kl.22:00
mmmm nybakt brød er himmelsk :D

Karianne

Skrevet: 14.09.2014  //  Kl.15:10
Mhm, kanskje jeg tar meg tid til å lage dette her med tida :)

Andrea

Skrevet: 15.09.2014  //  Kl.15:00
Karianne: Anbefales! :)

Elin

Skrevet: 06.10.2014  //  Kl.14:13
Hei!

Bloggen din har fanget vår oppmerksomhet på grunn av kvaliteten av oppskriftene. Vi ville bli glade hvis du ønsker å bli med i Alleoppskrifter.no, slik at vi kunne koble til den.

Alleoppskrifter er en søkemotor som samler de beste norske matlaging nettsteder og blogger fra Internett.

Flere hundre blogger er allerede registrert her og dra nytte av den trafikken vi sender til sine blogger og nettsteder.

For å bli med Alleoppskrifter, bare gå til http://www.alleoppskrifter.no/ga-med-i-matbloggtoppen

Legg vår Widget og bloggen din vil bli vist på vår topp liste!

Ha en fin dag!

Vennlig hilsen,

Elin

Alleoppskrifter.no

Andrea

Skrevet: 07.10.2014  //  Kl.22:40
Elin: Hei, og takk for tilbudet! Jeg har registrert meg og lagt til en Widget :)




Andrea Halsan



21, Levanger

Jobber som personlig trener og kostholdsveileder, og har erfaring som bodyfitness-utøver. Bloggen er i all hovedsak en trenings- og kostholdsblogg, men jeg skriver også om mer hverdagslike temaer og hendelser.

+ Legg meg til som venn









Kategorier


Arkiv


Blogger jeg leser


Bloggdesign


Annonser


alleoppskrifter.no

Copyright

hits