Jeg lovte oppskrift på dette brødet sist uke, så jeg fikk mamma til å gå gjennom bakeprosessen med meg. Oppskrifta har hun fått av arbeidsgiveren sin på Økomat i Levanger, og alle ingrediensene vi har brukt kommer fra samme butikk. Du kan selvfølgelig bruke råvarer du får kjøpt i vanlige dagligvarebutikker, men dette blir iallefall et 100% økologisk brød med bare naturlige råvarer.

I motsetning til mange av brødene du får kjøpt i butikken, er dette fullpakket med næringsstoffer. I tillegg til fullkornsmel inneholder denne oppskrifta ulike typer frø, nøtter og kjerner som tilfører ekstra proteiner og sunne fettsyrer, samt vitaminer og mineraler. Brødet bidrar bl.a med omega-3, jern, zink, kalium, magnesium, E-vitamin og folat. Ikke minst gir nøttene, frøene og rosinene en ekstra god og fyldig smak.Dette er en kalddeig som settes kvelden i forveien. Jeg tenkte derfor å gå gjennom oppskrifta og prosessen steg for steg med dere.

Du trenger:

 • 1 kg sammalt speltmel
 • 1 kg speltmel (kan byttes ut med sammalt om du ønsker brødet 100% grovt. Smaker like godt!)
 • ca. 300g lettkokte havregryn
 • 2dl sesamfrø
 • 2dl linfrø
 • 2dl hakkede cashewnøtter
 • 1dl gresskarkjerner
 • 1dl solsikkefrø
 • 2-3ts salt
 • 1dl rosiner
 • 1pk gjær
 • 2 liter vann

1. Alle tørrvarene måles/veies opp og blandes i en ekstra stor bolle, men sett av ca. 1/2 pose av melet til utbakingen:

2. Tilsett vann og elt godt sammen med ei tresleiv. Alternativt kan du bruke kjøkkenmaskin for å spare armene:

Deigen skal være seig og henge godt sammen når den er klar til å settes til heving:

3. La deigen stå til heving over natta før du fortsetter utbakingen neste morgen. Da skal deigen ha hevet litt og henge enda bedre sammen:

4. Deigen er klissete, så strø godt med mel utover bordet før du begynner utbakingen:


(legg merke til linselusa nede til høyre, hun kjente nok lukta av mat)

5. Del deigen i fire deler og arbeid godt med stykkene. Du kan med fordel bruke en stekespade e.l redskap for å unngå at deigen klistrer seg til bordet. Bruk resten av melet mens du knar:

6. Rull delene til lange pølser og legg de side om side i en stor form. Pensle gjerne med litt olje eller smør mellom hvert brød for å lettere dele de fra hverandre etter steking. Skal du bake færre brød kan du selvfølgelig godt bruke vanlige brødformer. Topp gjerne med litt ekstra havregryn for syns skyld:7. La brødene etterheve under et kjøkkenhåndkle i en liten time før du setter de i ovnen. Stek på 180-190 grader i 70-75 min på over- og undervarme. Om brødene begynner å bli brune på toppen kan du legge et bakepapir over de resten av steketiden.


La brødene avkjøle seg litt før du nyter de med den beste samvittighet. Dette resulterte iallefall i en meget god søndagsbrunsj ute i sola her i huset!

 

 • Skrevet: 30.08.2014  //  Kl: 11:20  //  Kategori: Trening  //  Kommentarer: 4

Det er lørdag, og sola skinner! Det er iallefall et godt utgangspunkt for en herlig fridag.

Jeg stod opp til et rolig hus i dag -søstera er på jobb, mamma på fjellet, kjæresten sover etter nattevakt, og pus er trøttis og sløver rundt i huset. Det ble frokost og kaffe ute på verandaen i solveggen mens jeg noterte ned dagens treningsøkt. Benkpress står på planen i dag, etterfulgt av flat hantelpress/push-ups og T-bar row/kabelroing som støtteøvelser.Ettersom det ble litt forandring i planene for formiddagen fikk jeg plutselig veldig god tid, så jeg har derfor satt i gang med å planlegge neste treningsperiode. Jeg er straks ferdig med 12.uke på 5/3/1, men jeg merker at det blir litt for lavt volum for min del. Det blir rett og slett litt for kjedelig, og jeg savner å mikse det opp litt mer. Derfor går jeg tilbake til egenkomponert program igjen til neste uke.Jeg kjenner at gnisten og treningsmotivasjonen er på vei tilbake etter en lengre periode med "vanetrening", og nå har jeg veldig lyst til  legge fokuset på å bygge og på å ha det moro på trening igjen. Økta med sirkeltrening blir derfor litt for kondisjonens/utholdenhetens del, men også mye for moros skyld.


Nå vurderer jeg å ut å gå meg en tur i finværet. Man vet tross alt ikke hvor mye vi egentlig har igjen av denne sommeren -September er jo like rundt hjørnet. Det blåser riktignok som et uvær, men det er godt å kjenne sola i fjeset!

Hvilke planer har dere for lørdagen? Jeg håper iallefall dere også nyter finværet.

 • Skrevet: 28.08.2014  //  Kl: 20:24  //  Kategori: Trening  //  Kommentarer: 2

Dagene flyr av sted som vanlig, og i morgen er det fredag allerede. Jeg for min del startet torsdagen med et par veiledningstimer på CARE før jeg tok meg ei kjapp treningsøkt selv. I dag var det tung markløft etterfulgt av strakmark og et par mage/core-øvelser som stod på planen. Dette blir nok siste uke med 5/3/1 før jeg går over på nytt program til neste uke.


Videoen er fra maksløftstesting før jeg startet med 5/3/1 i Juni.


Etter et lite møte med koordinator Mona syklet jeg videre til dagens neste destinasjon, nemlig kjøreskolen. Dag 2 av 4 med trafikalt grunnkurs er gjennomført, og jeg ser lyset i enden av tunnellen! Det er liksom meg og 15-åringene, men det er iallefall godt å vite at jeg har kommet et steg nærmere lappen.I morgen ser det forresten ut til at mamma skal bake en ny runde med det økologiske fullkornsbrødet igjen, så da skal jeg følge med som en hauk på oppskrift og fremgangsmåte med kamera parat. Stay tuned for oppskrift!

 • Skrevet: 26.08.2014  //  Kl: 09:34  //  Kategori: Hverdag  //  Kommentarer: 1

God morgen!

I dag har jeg ikke time på CARE før kl.12, men valgte å stille klokka til 07.45 uansett slik at jeg får utnyttet morgenen. Mamma har dratt på jobb og resten av huset sover, bortsett fra pus som selvfølgelig er oppe, så da passer det perfekt å få gjort litt PT-jobb i fred og ro. Noe av det fine med å jobbe som PT er at man kan få gjort mye jobb hjemmefra, for det innebærer langt mer enn kun selve timene man har med kunder på senteret. Hjemme kan jeg planlegge timer og jobbe med treningsprogrammer, kostholdsplaner etc, så vi kan vel kalle det fleksibel arbeidstid. hittil i dag har jeg iallefall nesten fått gjort ferdig et treningsprogram til en trivelig kunde.
Hihi, spennende å høre på alle de merkelige lydene fra hovedveien!


Før timen har jeg riktignok en kaffe- og sladreavtale med bestevenninne Julie, så det begynner nok snart å være på tide å få frokosten innabords og komme seg ut av nattbuksa. I ettermiddag skal jeg forresten gjøre noe jeg burde gjort for år og dag siden, nemlig å komme i gang med trafikalt grunnkurs. Det er over tre år siden jeg egentlig kunne kjøre opp, så det begynner å bli på høy tid å komme seg bak rattet. Jeg har berga fint uten bil til nå, men jeg kjenner det skal bli godt å slippe å være avhengig av andre, av buss, eller å måtte ut å gå eller sykle i all slags vær til alle årets tider for å komme seg rundt.

Ha en fortreffelig tirsdag alle sammen!

 • Skrevet: 24.08.2014  //  Kl: 18:54  //  Kategori: Hverdag  //  Kommentarer: 1

På fredag avslutta jeg arbeidsuka med en enkelt PT-time før jeg tok tidlig helg og hoppet på toget til Malvik. I helga har vi vært hjemme i leiligheten og slappa av før både jeg og Lasse drar innover til Levanger for å jobbe igjen nå til uka. Helga har i grunn kun gått med til avslapping, kos og et par treningsøkter. Vi har riktignok hjulpet svigerfar med å bytte et vindu i leiligheten, ettersom noe av det aller første denne kløna gjorde da hun flytta inn her var å knuse ruta *kremt*. Det begynner å bli godt og vel et r siden, så det var vel på tide å få bytta det..

Både i går og i dag ble det ordentlig helgefrokost med varme rundstykker med godt pålegg:


Ellers tenkte jeg å gi både medlemmer på CARE og resten av landets befolkning en heads up på at det kommer et helt nytt kosttilskuddsmerke på markedet nå til uka! En av deleierne på CARE lanserer nå et nytt merke ved navn habit. Det blir en egen nettbutikk med salg av bl.a. proteinpulver, barer og shakere, og siden skal være oppe å gå her nå til uka. Varene skal også kjøres ut til utsalgssteder, og produktene er allerede å finne i resepsjonen på CARE. Selv smakte jeg på proteinpulveret med smak av kaffe latte i går, og det falt iallefall i smak hos meg. Liker veldig godt tanken på en sunn og proteinrik iskaffe på 1-2-3.


#habitnorway

 

Jeg håper dere også har ladet batteriene for en ny og super uke, og ønsker dere en fortsatt fin søndagskveld!

Da har jeg nok en gang entret sofaen med te-koppen min etter en dag på jobb, og her har jeg tenkt å bli resten av dagen! I dag har jeg stått i resepsjonen det meste av dagen og avslutta med en veiledningstime før jeg vendte snuten hjemover.

Da jeg kom inn døra rumlet det godt i magen, så da ble det en kjapp og enkel middag:Stekte egg med paprika, vårløk, oregano, salt og pepper servert med mikrotilberedt brokkoli, kalkunbacon og et par skiver av mammas hjemmelagde økologiske fullkornsbrød. Jeg spiser i utgangspunktet ikke så mye brødmat, men dette brødet har jeg blitt litt hekta på. Heldigvis er det en sunn næringsbombe som jeg spiser med den beste samvittighet! Det bakes kun på fullkornsmel, og inneholder bl.a cashewnøtter og rosiner. Ikke minst er det utrolig rikt på smak, og smaker veldig godt selv uten pålegg. Jeg tenkte jeg skulle lure oppskrifta ut av henne og dele den her inne.Dagens siste oppgave blir å forberede en PT-time til i morgentidlig, og ellers tror jeg kvelden kommer til å gå med på ren avslapping -jeg i den ene sofaen og Monika i den andre. Pusen ligger nok plassert på et av sine merkelige steder rundt om i huset som hun pleier.

Baker du brødet selv (eller gjør du som meg og snylter på mor)?

 • Skrevet: 20.08.2014  //  Kl: 21:37  //  Kategori: Blogg  //  Kommentarer: 2

Nok en fin arbeidsdag over, og jeg har kommet meg hjem og roet ned for resten av kvelden. I dag hadde jeg første time kl.08.30 og var ikke på vei hjemover før klokka var nærmere 18, så det ble en lang, men veldig fin dag. Dessuten logga jeg på til en hyggelig overaskelse på facebook nå i kveld! Godeste Sol hadde gjort ferdig nytt bloggdesign til meg, og hadde i tillegg skrevet en veldig fin blogganbefaling på sin egen blogg. Følger du ikke bloggen hennes fra før av så bør du begynne nå! Du finner den her.
Nå skal jeg gjøre meg klar for senga så earlybird er uthvilt og klar for en ny dag i morgen tidlig! Da venter formiddagsvakt i resepsjonen etterfulgt av veiledningstime på CARE. Da gjenstår det bare å si tusen takk for flott design til Sol, og ønske dere alle ei god natt!

Hva synes du om det nye designet?

 • Skrevet: 19.08.2014  //  Kl: 21:20  //  Kategori: Personlig trening  //  Kommentarer: 0

Da har også denne dagen gått, og jeg sitter nå nydusja i sofaen og koser meg med te-koppen. Dagen har jeg tilbragt på CARE siden kl.08 i morges, og den har gått med på både resepsjonsarbeid, treningsveiledning og egentrening. Jeg har hatt litt opplæring i resepsjonen den siste tida slik at jeg kan være vikar i tillegg til PT og treningsveileder.Selv om ting står litt på halvt hold om dagen ettersom vi er nødt til å bo midlertidig hjemme hos mamma, jeg fortsatt har usikker inntekt og Lasse holder på å starte opp i helt ny jobb, trives jeg i grunn godt med tilværelsen. Jeg kjenner så godt at det er på treningssenter jeg vil være, og jeg er veldig glad det er CARE som ble plassen, -fint senter med mye utstyr, hyggelige kolleger og ikke minst stort mangfold blant medlemmene. Så da er det bare å få resten av brikkene på plass!Nå er jeg straks klar for finne senga og lade batteriene for en ny dag på treningssenteret i morgen!  Da er det treningsveiledning og kostholdsplaner som står på planen.

God natt folkens!

 • Skrevet: 16.08.2014  //  Kl: 19:00  //  Kategori: Hverdag  //  Kommentarer: 3

Hei, og god lørdag!

Nå er lillesøster på Europa-tur, Lasse reiste hjem til Malvik på torsdag, og i morges dro mamma og Jesus på tur. Jeg og pusen har med andre ord hatt huset helt for oss selv i dag! Nå har jeg riktignok ikke vært hjemme så mye i løpet av dagen så har jeg visst berga allikevel. Lørdagen har vært veldig fin så langt!


Fjellgeitene klare for avgang!


Etter at de hadde dratt tok jeg sykkelen fatt og suste en tur nedover til kjøpesenteret. Tanken var å finne noen arbeidsklær til PT-jobben. Treningsklær går jeg mye i fra før av, men når jeg er på jobb som PT synes jeg det er greit å være litt skikkelig i tøyet, selv om det skal være treningstøy. Dessuten skal jeg få trykt personlig trener på noen plagg, slik at jeg blir litt mer synlig på senteret. Jeg fant dessverre ikke så mye som falt i smak, men en langermet jumper og ei vindjakke ble iallefall med hjem!


Etter en liten ryddeaksjon i kjelleren her hos mamma fant jeg igjen en haug med gamle strømpebukser og den gamle postveska til pappa. Moro å ta i bruk litt gammelt igjen!


Da jeg var på kjøpesenteret var jeg også så heldig å komme over ei bukse som faktisk passa meg. Det er det samme problemet  hver gang jeg går inn i et prøverom; buksa ser fin ut, jeg får den over lår og rumpe, men så kommer vi til kneppedelen. Linninga er alltid for løs i livet, slik at det blir en stor glipp bak i korsryggen. Jeg irriterer meg grønt over det hver eneste gang, men jeg gir ikke opp jakten på den perfekte bukse! I dag var jeg faktisk så heldig å finne et par jeans på Lindex som utrolignok satt fint, til og med i livet. Da jeg kom til kassa trengte jeg ikke en gang å betale mer enn den nette pris på 150,- for den heller.

Etter shoppingrunden gikk turen videre til CARE hvor jeg fikk gjort unna ukas beinøkt. Knebøy har jeg ikke trent på lenge pga lår-strekken jeg fikk tidligere i sommer og deretter en ukes opphold fra treningen nå sist uke, så det var passe tungt i dag. Beinpressen var ikke stort lettere etterpå den heller, men det ble ei helt grei økt med fint selskap i Care-frøknene Mona og Regina som også var der og trente.

Nå er Lasse på vei utover slik av kan kose oss med litt film, hjemmelaget pizza og sofasliting før lillesøster Monika etterhvert kommer hjem fra ferieturen sin en gang tidlig i natt. Ønsker dere en fortsatt fin lørdag!

 • Skrevet: 14.08.2014  //  Kl: 08:51  //  Kategori: Tur og reise  //  Kommentarer: 0

Forrige uke dro vi på årets noe impulsive ferietur -roadtrip til Otta. Denne turen må nesten få en liten oppmerksomhet her inne, selv om vi gjorde alt annet enn å trene på denne turen.

Hotellrommet bestilte vi ei lita uke i forveien, og etter å ha kjørt over Dovre, ned til Otta, og en liten evighet inn i skauen og opp i fjellet gjennom skog og kratt fant vi omsider dette høyfjellshotellet. Vi måtte nesten le litt da vi tok av på en innkjøring google maps lette frem for oss, for det var en gammel grusvei med bom og greier 13 km opp og inn i skogen. Det lyste ikke akkurat spa-hotell av veien! Det viste seg at vi skulle brukt en annen vei frem til hotellet, men vi kom iallefall frem. Høyfjell var iallefall ikke å underdrive, veien gikk i sikksakk oppover. Hotellet var riktignok gammelt og ikke helt i den standarden vi har hatt på andre hoteller vi har overnattet på, men det gamle norske preget hadde tross alt sin sjarm det òg.

 

Nå er det nesten flaut å si det, men i løpet av de to overnattingene vi hadde der var vi fryktelig lite ute for å oppleve naturområdene rundt oss. Vi var nok litt for late og ble litt for komfortable inne på hotellet i tillegg til at været var noe skiftende, så vi fikk ikke opplevd stort av området rundt. Man kunne visst leie seg kano, gå på topptur eller til og med være med på rideturer om man ønsket. Men vi fikk iallefall kost oss godt innendørs! Vi var riktignok enige om at kommer vi til å spare oss for kjøreturen og heller finne et fint hotell med litt nærmere beliggenhet hvis vi skal på spa-hotell for kose oss innendørs igjen ved en senere anledning.


You can run, but you can't hide. Hoho.

Vi reiste altså nedover på mandag og hjem igjen på onsdag, og på tirsdagen hadde Lasse bursdag. Den fikk han feira på et noe uvanlig vis der oppe i fjellet med hotellfrokost, massasje, basebasseng og sauna, Rummy på rommet og noe alkohol til kvelds. Alt i alt ble det en spesiell, men veldig fin kjærestetur!

 

Har du vært på tur i Rondane?
Har du et reisemål i Norge å anbefale for et par som liker å ha noe å gjøre, men som også liker å late seg og slappe av?

 • Skrevet: 13.08.2014  //  Kl: 10:32  //  Kategori: Hverdag  //  Kommentarer: 2

Hei, og god onsdagsmorgen!

Det ble et uplanlagt lengre opphold her på bloggen, rett og slett fordi den ikke har blitt prioritert over andre ting som har foregått den siste tida. Des lengre tid det går, jo vanskeligere blir det også å skulle formulere et innlegg for å komme i gang igjen, men her er jeg da altså!

Det som i all hovedsak er den største forandringen siden sist, er at jeg og samboer Lasse nå på mandag "flyttet" hjem til mamma i Levanger. Lasse har startet opp i ny jobb her, og jeg skal nå satse fullt på PT-jobben på CARE. Barndomshjemmet blir dermed en fin liten mellomstasjon til vi får lån og finner oss noe eget. Vi beholder leiligheten i Malvik en liten stund til slik at vi har en plass å trekke oss litt tilbake til så vi alle skal slippe å bli tullete av å gå oppå hverandre her i huset, hehe.

Dette betyr også at jeg har jobbet min siste vakt på Malvik sykehjem (med mindre jeg skulle finne på å ta på meg noen ekstra), og det viste seg å bli langt mer vemodig enn jeg hadde trodd! Etter å ha jobbet med menneskene der i over et år og blitt glad i  dem var det utrolig trist å få en hadeklem like før siste vakt var over. Det var ei sipende Andrea som kom og satte seg i bilen da Lasse hentet hun etter jobb!Utover det har Lasse rukket å feire årets bursdag, vi har vært på årets vesle ferietur, vi har sett den nye Ninja Turtles-filmen (thumbs up!), hatt uvant mye treningsfri, og nerdet litt med et nytt Hobbit-spill. Vi har selvfølgelig også vært noe ute i finværet og spilt både litt volleyball og badmington, men vi har nok desverre tilbragt litt for lite tid ute denne sommeren. Nå er jeg iallefall tilbake på treningssenteret igjen, både for egentrening og i arbeid. Jeg er veldig spent på tiden fremover nå etter skolestart, når det begynner å fylles opp på treningssentrene igjen. Spennende tid for en nyoppstarta PT!

Også må jeg bare vise frem Minions-bursdagskaka jeg bakte til Lasse:


Suksessterte dekorert med marsipan, sjokolade, lakris og kakepyntkuler.

 

Nå skal jeg skrive ferdig noen jobbsøknader i håp om å finne meg en deltidsjobb ved siden av PT-jobben, før det blir en tur nedover på CARE for både jobb og egentrening i ettermiddag.

Håper dere alle har hatt en fin sommer og nyter siste rest av den!Andrea Halsan21, Levanger

Jobber som personlig trener og kostholdsveileder, og har erfaring som bodyfitness-utøver. Bloggen er i all hovedsak en trenings- og kostholdsblogg, men jeg skriver også om mer hverdagslike temaer og hendelser.

+ Legg meg til som venn

Kategorier


Arkiv


Blogger jeg leser


Bloggdesign


Annonser


alleoppskrifter.no

Copyright

hits